USD35,85
EURO37,41
GBP44,75
BIST10.004,38
GR. ALTIN3.236,62
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
featured

Bitter çikolata tüketimi, tip 2 diyabet riskini yüzde 20 azaltıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
AA

İngiliz tıp dergisi “The British Medical Journal”, diyabete ait yeni bir araştırma gerçekleşti.

Tip 2 diyabet ve çikolata tüketiminin ortasındaki ilişkiyi inceleyen araştırma grupları, farklı bir bilgiye ulaştı..

Çin ve ABD’de çalışmalar yürüten araştırmacıların hazırladığı “Çikolata tüketimi ve tip 2 diyabet riski” başlıklı çalışma, yaklaşık 192 bin 28 kişi ile gerçekleştirildi.

BİTTER ÇİKOLATA VE DİYABET ALAKASI ARAŞTIRILDI

1986-2021 yıllarında yürütülen çalışmada çikolata tüketiminin tip 2 diyabete tesiri, 111 bin 654 kişi üzerinde yürütülen çalışmada ise çikolata çeşitlerinin (sütlü ve bitter) tesirleri ele alındı.

Çikolata tüketiminin tip 2 diyabete tesirinin araştırıldığı kümede sadece 18 bin 862 şahısta bu tip diyabet ortaya çıkarken, öbür kümede ise 4 bin 771 şahısta diyabet ortaya çıktı.

YÜZDE 21 ORANINDA AZALTABİLİYOR

Araştırma sonucunda rastgele bir çikolata yiyenlerde tip 2 diyabet riskinin çok az ya da hiç yemeyenlere nazaran yüzde 10 daha az olduğu belirtildi.

Haftada 5 ya da daha fazla porsiyon bitter çikolata tüketenlerin tip 2 diyabet riskinin yüzde 21 oranında azalabileceğini ortaya koyan araştırmaya nazaran, sütlü çikolata kullanımının ise bu çeşit diyabete manalı bir tesiri olmadığı görüldü.

Sütlü çikolata kullanımının uzun vadede kilo alımına tesir ettiği belirtilen araştırma sonucunda, bitter çikolatanın içindeki proteinler sayesinde ödem azaltma, kalp ve damarları müdafaa ve antioksidan özelliği bulunduğu söz edildi.

DOZ ARTTIKÇA, TİP 2 DİYABET RİSKİ AZALDI

Katılımcıların diyetlerinin her 4 yılda bir değiştirildiği, sistemli olarak kilo, fizikî aktivite ve beslenme alışkanlığı bilgilerinin derlendiği araştırma kapsamında bitter çikolata doz artışında görülen tesirler de incelendi.

Buna nazaran her haftalık doz artışında tip 2 diyabet riski ek olarak yüzde 3 oranında azaldı.

Araştırmada bitter çikolata tüketiminin risk azaltma potansiyeli bulunduğu lakin daha fazla denetimli çalışma yürüterek bulguların doğrulanması gerektiği de belirtildi.

Dünya genelinde tip 2 diyabete yakalananların sayısının 2019’da 463 milyon olduğu aktarılan araştırmada, bu sayının 2045’te 700 milyona ulaşacağı öngörüsü paylaşıldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Bitter çikolata tüketimi, tip 2 diyabet riskini yüzde 20 azaltıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Popüler Kültürün Nabzını Tutan Magazin ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!