Mikrodalga fırınlar hayatı kolaylaştıran araçlar olsa da, yanlış kullanıldığında önemli meselelere yol açabilir. Birtakım materyaller mikrodalgada tehlike yaratabilir. İşte mikrodalganızı inançla kullanmak için dikkat etmeniz gereken şeyler:
Yaldızlı kaplar
Yaldızlı kaplar, mikrodalgada kıvılcım oluşturabilir. Bu tıp kaplar, içinde metal bulunduğundan yangın riskine yol açabilir.
Çin yemekleri
Çin yemekleri çoklukla metal saplı kaplarda satılır. Bu metal modüller mikrodalgada çok ısınarak yangına sebep olabilir.
Sarımsak
Sarımsak mikrodalgada ısındığında hem patlayabilir hem de ağır kokusu nedeniyle rahatsızlık verebilir. Ayrıyeten yangın tehlikesine de yol açabilir.
Acı biber
Acı biberin mikrodalgada ısındığında yaydığı buhar gözleri yakabilir ve boğazı tahriş edebilir. Bu yüzden mikrodalgada acı biber ısıtmak tehlikeli olabilir.
Donmuş et
Donmuş etleri mikrodalgada tahlile kavuşturmak, etin dışının pişmesine karşın iç kısmının çiğ kalmasına neden olabilir. Ayrıyeten bakterilerin süratle çoğalmasına yol açar.
Strafor kaplar
Strafor kaplar, mikrodalgada ısındığında ziyanlı kimyasallar yayabilir. Bu, yemeğinize karışarak sıhhatinize ziyan verebilir.
Boş mikrodalga
Mikrodalgada hiçbir şey yokken aygıtı çalıştırmak, mikrodalganın içindeki ışınları boşa harcayarak aygıtın hasar görmesine yol açabilir.
Kabuklu patates
Kabuklu patates mikrodalgada patlayabilir. Patatesleri ısıtmadan evvel kesinlikle kabuklarını soyun.
Meyveler
Suyu fazla olan meyveler, mikrodalgada patlayabilir. Bilhassa üzüm ve karpuz üzere meyveleri mikrodalgada ısıtmak risklidir.
Alüminyum folyo
Alüminyum folyo, mikrodalgada kıvılcım çıkarabilir ve yangına yol açabilir. Metal içerikli her şey üzere folyo da mikrodalgaya asla konulmamalıdır.
Kese kağıdı
Kese kağıdı, mikrodalgada çok ısındığında yangın çıkarabilir. Bu yüzden mikrodalgada katiyetle kullanılmamalıdır.
Plastik kaplar
Plastik kaplar, mikrodalgada eriyebilir ve mikrodalgayı kirletebilir. Ayrıyeten yemeklerinize ziyanlı kimyasallar karışabilir.
Anne sütü
Anne sütünü mikrodalgada ısıtmak, sütün besin kıymetini kaybetmesine neden olabilir. Sütü su dolu bir kaba koyarak ısıtmak daha sağlıklıdır.
Yumurta
Yumurtalar mikrodalgada patlayabilir. İçerideki buharın birikmesi nedeniyle yumurtaların patlama riski epey yüksektir.
Soslu yemekler
Soslu yemekleri mikrodalgada ısıtırken dikkatli olmalısınız. Kapaksız ısıtmak, yemeğin sıçramasına ve mikrodalgada kirliliğe neden olabilir.
Su bardağı
Su mikrodalgada çok ısınabilir ve birdenbire patlayabilir. Su ısıtmak için mikrodalgayı değil, ılık tutmak için kullanmak daha inançlıdır.