Kışın vazgeçilmezi ıhlamur fiyatını ikiye katladı. Geçen sene kilosu 600-700 TL civarında olan ıhlamurun fiyatı bin 500 TL’ye kadar yükseldi.
Havaların soğumasıyla birlikte grip ve nezle üzere soğuk algınlığı geçiren vatandaşlar tahlili aktarlarda ararken, en çok tercih edilenler ortasında ıhlamur birinci sırayı alıyor. Trabzonlu aktarlardan Muharrem Kan, bu günlerde ıhlamura çok talep olduğunu söyledi.
“ÇOK KIYMETLİ OLMASININ NEDENİ, KİMSENİN ARTIK TOPLAMAMASI”
Kan “Şu anda ıhlamura talep patlama noktasında lakin gelen müşteriler ıhlamurun fiyatını çok değerli buluyor. Çok değerli olmasının nedeni de, kimsenin artık toplamaması. Trabzon’da herkesin mahallesinde çabucak hemen birer ıhlamur ağacı vardır. Evvelce dedelerimiz hem şifa hem de hoş koksun diye bahçelere dikmişti. Artık günümüzde bir yevmiyeyi kurtarmadığı için kimse toplamıyor. Akşama kadar bir kilo toplayamayacağını bildiği için herkes pek uğraşmıyor. Ihlamur bu sene kilosu bin 500 TL. Daha evvel 600-700 TL idi. Artık köylerde yaşayanlar yavaş yavaş çekildikçe, kente geldikçe oralardaki ağaçlardaki ıhlamurlar pek toplanmıyor. Günümüzde ıhlamur dikeni hiç duymadım. Daima dedelerimizin diktiği ağaçlar mevcut. Ihlamur toplamak, personellik ister zahmetli bir iş akşama kadar bir kilo güç toplanıyor. Münasebetiyle maddi olarak pek kurtarmıyor.Ihlamuru ekseriyetle 50 gramlık torbalar halinde 70-75 TL’ye satıyoruz. Geçen sene tıpkı torba 30-35 TL idi” dedi.
IHLAMUR NASIL DEMLENMELİ?
Ihlamuru olağan çay demler üzere demlenmesi gerektiğine dikkat çeken Kan, “Eskiden ıhlamuru sobanın üzerinde saatlerce rengi kahverengiye dönene kadar kaynatılıp içilirdi. Aslında bu yanlış. Ihlamur olağan çay demler üzere demlenecek. En fazla on dakika bekledikten sonra içilecek. Ihlamura limon sıkılabilir hoş koksun diye karanfil atılabilir çubuk tarçın koyulabilir daha da yararlı olur. Ihlamur içildiği vakit bedene ısı, canlılık veriyor. Isı sayesinde insan halsiz bitkin ise kendini daha güçlü hissediyor” diye konuştu.