USD35,86
EURO37,24
GBP44,52
BIST10.109,91
GR. ALTIN3.220,45
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
featured

Onlarca yıllık araştırma: Kırmızı et, demans riskini artırıyor!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi tarafından yürütülen uzun vadeli bir araştırma, kırmızı et tüketiminin demans riskini artırabileceğini ortaya koydu. 133.771 kişinin sıhhat bilgilerine dayanan çalışmada, kırmızı et tüketimi ile bilişsel gerileme ortasındaki ilişkiler incelendi. 43 yıl boyunca takip edilen iştirakçiler, beslenme alışkanlıkları üzerinden değerlendirildi ve işlenmiş kırmızı et tüketenlerin demansa yakalanma oranlarının daha yüksek olduğu belirlendi.

Günlük işlenmiş kırmızı et tüketimi riski artırıyor

Araştırma kapsamında demans hastalığına sahip 11.173 kişi tahlil edildi ve günde en az çeyrek porsiyon işlenmiş kırmızı et tüketen bireylerin, bu hastalığa yakalanma ihtimalinin yüzde 13 daha fazla olduğu tespit edildi. Örneğin, yarım dilim pastırma yahut sosis üzere işlenmiş kırmızı et tüketimi, demans riskini artıran faktörlerden biri olarak öne çıktı.

Bunun yanı sıra, günde fazladan bir porsiyon işlenmiş kırmızı et tüketmenin, bilişsel yaşlanmayı yaklaşık 1,6 yıl hızlandırabileceği hesaplandı. Araştırmacılar, bilhassa işlenmiş kırmızı etin bilişsel sıhhate olumsuz tesirleri konusunda daha fazla farkındalık yaratılması gerektiğini belirtiyor.

Araştırmacılar, kırmızı et yerine balık, kümes hayvanları, yumurta, az yağlı süt eserleri, kuruyemiş ve baklagiller tüketmenin demans riskini azaltabileceğini belirtiyor. Araştırma takımına nazaran, bu besinleri tercih eden bireylerde bilişsel sıhhat göstergeleri daha iyi…

Epidemiyolog Daniel Wang, kalp hastalıkları ve diyabet üzere kronik rahatsızlıklara karşı beslenme tertibinin sıkça ele alındığını lakin bilişsel sıhhatin çoklukla göz gerisi edildiğini belirterek, beslenme ve beyin sıhhati ortasındaki bağın daha fazla araştırılması gerektiğini vurguladı.

Samsung’dan kritik açıklama: One UI 7 ne vakit yayınlanacak?

Merakla beklenen One UI 7 güncmesi ne vakit yayınlanacak? Şirket, son yaptığı açıklamayla akıllardaki soru işaretlerini giderdi.

Bu çalışma, kırmızı et tüketiminin direkt demansa yol açtığını kesin olarak kanıtlamasa da, geniş bir iştirakçi kümesi üzerinde yapılan incelemeler nedeniyle güçlü bir irtibat sunduğunu gösteriyor. Sizce kırmızı et tüketimini azaltmak bilişsel sıhhati korumak için tesirli bir metot mi? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

Onlarca yıllık araştırma: Kırmızı et, demans riskini artırıyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Popüler Kültürün Nabzını Tutan Magazin ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!