USD35,85
EURO37,24
GBP44,54
BIST10.004,38
GR. ALTIN3.226,40
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
featured

Yaz aylarında sık görülen ishale neden olan hatalar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mikroplar sıcak ortamlarda daha hızlı çoğaldığı için yaz aylarında bazı bulaşıcı hastalıkların daha fazla görüldüğünü belirten; gıda kaynaklı ishallerin arttığı bu aylarda aynı zamanda havuz ve denizden de pek çok hastalığın bulabileceğinden bahseden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, artan sıcaklarla birlikte oluşabilecek hastalıklara karşı önlemleri sıraladı.

SICAK HAVALARDA MİKROP OLUŞMA RİSKİ DAHA YÜKSEK GIDALARDAN UZAK DURUN

Dr. Mamçu, insan sağlığını tehdit eden salmonella ve benzeri bakteri toksinlerinin en çok tavuk eti, yumurta, krema, mayonez, midye, istiridye ve kabuklu deniz hayvanlarında bulunduğuna dikkat çekti.

TÜKETİRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN GIDALAR

  • Elde hazırlandığı için hijyen konusunda özel önem gerektiren ve iç sıcaklıkları zararlı mikropların ölmesini sağlayacak kadar yükselmeyen ızgara köfteler
  • Havasız ortamda mikropların toksin üretme riski olması nedeniyle bütün olarak çevrilen tavuk
  • Pastörize edilmemiş sütten yapıldığında Malta hummasına (Brusellozis) neden olabilecek peynirler
  • Vakumlu paketi açılıp kısa sürede tüketilmeyen sosis ve salamlar
  • Sütlaç, kazandibi, muhallebi, dondurma gibi sütlü tatlılar da hazırlandıktan sonra soğutucuda tutulmazsa tehlikeli olabilecek gıdalar.
  • Çiğ yumurtadan yapılan mayonez, marul, salata, maydanoz gibi sebzeler de iyi yıkanmadığında riskli olabilir.

YAZIN EN ÇOK GÖRÜLEN HASTALIĞI: İSHAL

Yaz aylarında en çok görülen rahatsızlıklardan ishalin ve gıda zehirlenmelerinin özellikle yiyecek ve içeceklerin uygun olmayan koşullarda üretilmesi ve saklanması sonucunda görüldüğünü vurgulayan Dr. Mamçu, ishal durumunda dikkat edilmesi gerekenleri maddeler halinde sıraladı.

  • Sıvı ve tuz kaybının fazla olmadığı ishallerde, hastalar hastaneye yatırılmadan uygun diyetle ayakta tedavi edilebilir.
  • emen ishal kesici ilaçlar (anti diyareik ilaçlar) kullanmak kesinlikle doğru değil.
  • İshal, ateş, kusma rahatsızlıklarının üçü de ilk başlarda vücudumuza zararlı etkenleri yok etmek veya atmak için yararlı birer savunma mekanizmaları. Bu mekanizmaları engelleyici girişimlerden kaçının.
  • Dizanteri vakalarında; kolera ve fazla su/tuz kaybında hastaneye yatış gerekir.
  • Antimikrobiyal tedavi gereken bakteriyel ve protozoal ishallerde uygun tedavi başlanır.

​İSHAL DURUMUNDA BESLENME

  • İshal düzelene kadar yağsız ve posasız gıdalarla ishal diyeti uygulanır ve hastanın ağızdan bol sıvı alması sağlanır.
  • İlk birkaç gün içinde yeme içme konusuna özen göstermek gerekir.
  • Bağırsakları uyaran çiğ sebze ve meyve tüketiminden de kaçınılmalıdır.
  • İlk günler kızarmış ekmek, patates haşlama, yoğurt ve ayran tercih edilmelidir.
  • Sonraki günler ızgara et ve pişmiş sebze yemeklerine başlanabilir.

İSHALDE YAPILMASI GEREKEN İLK MÜDAHALE

İshale bağlı gelişen sıvı ve tuz kaybının oldukça önem taşıdığına değinen Dr. Mamçu, “Bu nedenle sıvı ve tuz kaybının derecesi belirlenip az oranda ise ağız yoluyla, şiddetli oranda ise damardan yerine konması gerekir. ” dedi ve ev ortamında yapabileceğiniz ilk müdaheleyi anlattı.

“Ev ortamında yapabileceğiniz ilk müdahalede; 5 su bardağı kaynatılmış soğutulmuş suya 2 çorba kaşığı şeker, 1 çay kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat koyun ve mutlaka her ishal sonrası hastaya içebildiği kadar sık aralarla içirin. Ev koşullarında, ağızdan sıvı ve elektrolitler kusma ve mide bulantısı nedeniyle yerine konamıyorsa veya ateş yükselmişse, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun.”

İSHALE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

  • Besinlerin üreticiden tüketiciye kadar ulaşmasındaki her safhanın denetlendiğinden emin olun.
  • Kabuğu soyulabilen gıdaların kabuklarını soyarak, soyulmayanları ise iyice yıkayarak yiyin.
  • Çiğ veya az pişmiş et yemeyin, çiğ süt içmeyin.
  • Genel temizlik kurallarına uymak ve sineklerle savaşmak

YAZ AYLARINDA HAVUZDAN VEYA DENİZDEN BULAŞABİLECEK HASTALIKLAR

Sıcakların iyice artmasıyla birlikte havuza ve denize olan ilgi paralelinde buralardan bulaşan enfeksiyonların da arttığına işaret eden Dr. Mamçu, “Özellikle yüzme havuzları birçok kişinin ortak kullanım alanı olduğundan daha kolay kirlenebilir. Birçok bakteri, virüs ve parazit bu kirliliği yaratır. Havuzların yanı sıra deniz ve ırmaklardaki kirliliğin de E.coli, Cryptosporidium, Giardia, Shigella gibi suya karışan mikroplar suyun yutulması, kulağa ve göze kaçmasıyla bireylerde ishal, mantar hastalıkları, göz ve kulak enfeksiyonları gibi birçok ciddi sonuçlar doğuran hastalığa sebep olur. Bunlara da dikkat etmek gerekir. En iyi çözüm, havuz veya denizden çıkar çıkmaz mutlaka duş almak veya vücudu sabunlayarak, mikropların ciltten atılmasını sağlamaktır.” dedi.

YAZ HASTALIKLARINDAN NASIL KORUNABİLİRSİNİZ?

Yaz mevsiminde hava sıcaklıklarının artmasıyla ortaya çıkan ve bulaşıcılığı yüksek hastalıkları sıralayan Dr. Dilek Leyla Mamçu, bu hastalıklardan genel korunma önlemlerini sıraladı.

  • Güneşten, aşırı sıcak ve havasız ortamlardan kaçının
  • Hijyeni ve güvenliği olmayan plaj ve havuzları kullanmayın
  • Hiçbir sebze ve meyveyi yıkamadan tüketmeyin
  • Açıkta satılan hiçbir gıda maddesine itibar etmeyin
  • Günde en az 2 litre su için
  • Ateş düşürücü olarak Paracetamol gibi ilaçları el altında bulundurun

Yaz aylarında sık görülen ishale neden olan hatalar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Popüler Kültürün Nabzını Tutan Magazin ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!